28 Ιουλίου 2009

Γράφει ο πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου


* του Μάκη Φόρτε

Δημοσιεύτηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, και πέρασε στα «ψιλά»,δήλωση του Δημάρχου Αργοστολίου Γιώργου Τσιλιμιδού πως: «Η Δημοτική Αρχή είναι αντίθετη στην χρήση του διαμορφωθέντος χώρου στο λιμενικό βραχίονα (των Καταβοθρών) για τραπεζοκαθίσματα, όπως ήταν αντίθετη και στον χώρο όπου το άγαλμα του Ν. Καββαδία για τις άδειες των οποίων υπεύθυνο είναι το Λιμενικό Ταμείο».
Δεν θα σταθώ στο τυπικό της υπόθεσης.
Θα σταθώ όμως στην πολιτική διάσταση του θέματος.
Ένας φορέας (το Λιμενικό Ταμείο), διορισμένος στην πλειοψηφία του από την Κυβέρνηση και ως εκ τούτου απόλυτα ελεγχόμενος από τους Κυβερνητικούς παράγοντες, αποφασίζει για τη λειτουργία της πόλης σε αντίθεση με τη βούληση του αιρετού εκφραστή του λαού (του Δήμου)!
Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ότι η χορήγηση της άδειας από το Λιμενικό Ταμείο για τα συγκεκριμένα (και όχι μόνο…) τραπεζοκαθίσματα έγινε, όπως φημολογείται, μετά από παρέμβαση (!) κορυφαίου πολιτικού παράγοντα. Όμως θυμάμαι την ανακοίνωση του Δήμου Ελειού-Πρόννων όταν πριν δύο μήνες έγινε η αλλαγή της σύνθεσης του Λιμενικού Ταμείου: «Με ευθύνη της κυβέρνησης και του κυρίου Βουλευτή Κεφαλονιάς & Ιθάκης, ο Δήμος Ελειού-Πρόννων αποκλείστηκε από την Λιμενική Επιτροπή Κεφαλονιάς & Ιθάκης και την συνδιοίκηση του λιμανιού του Πόρου, του μεγαλύτερου λιμανιού του νομού».
Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε κατ’επανάληψη στα τοπικά μέσα και παρά τον καταγγελτικό χαρακτήρα της, απάντηση δεν υπήρξε. Ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από τον Βουλευτή.
Εν τω μεταξύ η διαδικασία σύστασης του (Δια)Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς – Ιθάκης στα 5 ½ χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. έχει παγώσει. Ίσως γιατί διαμορφώνοντας επιθυμητούς συσχετισμούς (ακόμη και με ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών) στην διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, προωθούνται προς επίλυση μέγιστης τοπικής σημασίας ζητήματα του τύπου…… «χορήγηση τραπεζοκαθισμάτων» και δει στους ημέτερους.
Και μετά, σου λέει, έχουν άδικο οι κτηνοτρόφοι και οι ιδιοκτήτες στην περιμετρική ζώνη του Αίνου που δεν θέλουν την περιβόητη ΚΥΑ η οποία ορίζει γενικό δερβέναγα του Δρυμού (και όχι μόνο) τον διορισμένο (από την Κυβέρνηση όπως το Λιμενικό Ταμείο) Φορέα Διαχείρισης και μάλιστα με υπερεξουσίες.
Αλλοίμονο όμως από εκείνους τους υποκριτές που ενώ διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για να μην υπάρξει ΚΥΑ και κρατικός Φορέας Διαχείρισης στον Αίνο, την ίδια στιγμή διατηρούν και πατρονάρουν τον αντίστοιχο κρατικό Φορέα Διαχείρισης των παραλιακών περιοχών.
Για το δίκαιον όμως του πράγματος, πρέπει να αναγνωριστεί απόλυτη ιδεολογική συνέπεια σε μια παράταξη που ιστορικά μόνο στους θεσμούς της αποκέντρωση του κράτους, όπως αυτόν της αυτοδιοίκησης, δεν πιστεύει.
Με αυτή «την πολιτική συνέπεια», λοιπόν, αν τώρα Κυβέρνηση και Βουλευτής με το Λιμενικό Ταμείο κάνουν κουμάντο στην μισή (παραλιακή) Κεφαλονιά, με τον κρατικό Φορέα Διαχείρισης του Αίνου (και με δεδομένη την τεράστια έκταση της περιμετρικής ζώνης) ευελπιστούν το κουμάντο να επεκταθεί και στην άλλη μισή (την ορεινή).
Τέτοιες όμως λαθροχειρίες στους θεσμούς είναι που μεταλλάσουν την αυτοδιοίκηση σε άλλοθι του κρατισμού, προκαλώντας εκ παραλλήλου έντονο προβληματισμό όταν προσπερνιόνται «ως μη γινόμενες» επειδή, προφανώς, «δεν μας αφορά» η θεσμική εκτροπή.
Όμως οι θεσμοί που καταρρέουν δεν κάνουν διακρίσεις. Πλακώνουν τους πάντες. Αργά ή γρήγορα….
* τέως Δήμαρχος Αργοστολίου