31 Αυγούστου 2009

Διάλυση του ΤΕΙ


* του Μάκη Φόρτε


Η ίδρυση των τεσσάρων τμημάτων ΤΕΙ σε Αργοστόλι – Ληξούρι πριν δέκα χρόνια (Υπουργός ο Γεράσιμος Αρσένης), χαιρετίστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ως «το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο» για την Κεφαλονιά μετά τους σεισμούς.
Και όταν το 2003 δημιουργήθηκε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Υπουργός ο Πέτρος Ευθυμίου) με έδρα το Αργοστόλι, όλοι μίλησαν για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την Κεφαλονιά στον κόσμο της γνώσης.
Μέχρι το 2005 τα πράγματα προχωρούσαν δύσκολα και με προβλήματα, αλλά προχωρούσαν.
Το 2006 ήλθε η πολυδιαφημισμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία και εξαντλήθηκε στην «βάση του 10» ως μοναδικό μέτρο αναβάθμισης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όσοι τότε εναντιωθήκαμε στην «βάση του 10» διαβλέποντας τι θα προκύψει, χαρακτηριστήκαμε κινδυνολόγοι.
Από τότε και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τους φόβους. Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με μαθηματική ακρίβεια οδεύει για κλείσιμο από «την Κυβέρνηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων».
Οι 55 κενές θέσεις το 2005, το 2006 με την βάση του 10 έφθασαν στις 845, την επόμενη χρονιά ήταν 630, το 2008 πήγαν στις 827 και εφέτος εκτοξεύτηκαν στις 921!!!! Σύνολο 3223 απολεσθέντες σπουδαστές για την Κεφαλονιά στις τέσσερες χρονιές της Νεοδημοκρατικής μεταρρύθμισης.
Και βέβαια οι 3223 απολεσθέντες σπουδαστές δεν είναι ένα ψυχρό νούμερο.
Είναι 3223 ζωντανοί άνθρωποι και μάλιστα νέα παιδιά που χάθηκαν από την Κεφαλονιά για να στραφούν στην εκπαιδευτική μετανάστευση και την ιδιωτική παιδεία.
Σε τέσσερα χρόνια η Κεφαλονιά έχασε 3223 σπουδαστές χάριν των «μεταρρυθμίσεων» της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας!!!!!
Σε αυτό το διάστημα ο Νομός μας με την ευθύνη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχασε 8,16% από τον πληθυσμό του !!!!
Χάσαμε 3223 νέους ανθρώπους από τις πολιτικές της Νέας Διακυβέρνησης , με ό,τι αυτό σημαίνει για μια γερασμένη κοινωνία!!!
Και η τοπική οικονομία, σε τέσσερα, μόνο, χρόνια, απώλεσε πάνω από 110 εκατ. ευρώ (μόνο το 2010 θα χάσουμε πάνω από 45 εκατ. ευρώ), αφού το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών υπολογίζει ότι ένας φοιτητής χρειάζεται κάθε μήνα για να καλύψει τις βασικότερες και σημαντικότερες από τις ανάγκες του 1.040 έως 1.260 ευρώ!!!!
Η Νέα Δημοκρατία ιστορικά έχει χρεωθεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν επιτελεστεί στην μετασεισμική Κεφαλονιά στον χώρο της παιδείας.
Το κλείσιμο της ιστορικής ΒΕΣ στο Ληξούρι την δεκαετία του ΄70!!!!
Σήμερα κινδυνεύει να χρεωθεί ένα ακόμη έγκλημα στον ίδιο ευαίσθητο χώρο της παιδείας.
Την διάλυση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων!!!!
Ο νέος Νόμος που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Κλείνουν τα τμήματα των ΤΕΙ τα οποία δεν δέχονται εισακτέους τα τελευταία χρόνια λόγω της βαθμολογικής βάσης του δέκα.
Και εάν υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία περί των προθέσεων της Κυβέρνησης για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αρκεί ο λόγος της κ. Θεοδώρας Παπαδάτου τ. Αναπλ. Καθηγήτριας & Προϊσταμένης του Τμήματος Οικολογίας & Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο πριν ένα μήνα: «Το σίγουρο είναι ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για όλα του τα Τμήματα έχει περιέλθει σε καθεστώς ανυποληψίας»!!!!
Την ίδια ώρα η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ με τις Κυβερνητικές ευλογίες συνεχίζει να εδρεύει στην Αθήνα, απόμακρη από τα Τμήματα, και χωρίς επαφή με την τοπική κοινωνία. Η τύχη του διορισμένου από την Κυβέρνηση Προέδρου, αγνοείται.
Ίσως γιατί ο μόνος λόγος που αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους είναι, όπως η ίδια καθηγήτρια καταγγέλλει : « Η προκήρυξη θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού χωρίς το κριτήριο των πραγματικών εκπαιδευτικών, εργαστηριακών και ερευνητικών αναγκών των Τμημάτων».
Το ερώτημα βέβαια είναι ένα: Θα τους επιτραπεί στις εκλογές που έρχονται να βάλουν την ταφόπλακα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων;
* τέως Δήμαρχος Αργοστολίου

Υ.Γ. 1. Για την συνεισφορά του Κυβερνητικού Βουλευτή στο Νομό κ. Αλέξανδρου Παρίση στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων τι να πει κανείς.
Πριν 7 μήνες ανακοίνωνε πομπωδώς την μία και μοναδική παρέμβαση του.
Η λύση στο πρόβλημα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων βρισκόταν στην μετονομασία δύο τμημάτων του!!!!
Η εισαγωγή και στα δύο τμήματα (το ένα ήταν το δικό μας της Βιολογικής Γεωργίας) κυμάνθηκε στο 12% !!!!!
2. Για την ιστορία. Στο Ληξούρι εφέτος θα πάνε (;) 100 μόνο σπουδαστές από τις 643 διαθέσιμες θέσεις . Ποσοστό 15,55% (πέρσι 17,22%) !!!! Στο δε Αργοστόλι θα έλθουν (;) 386 από τις 764 διαθέσιμες θέσεις. Ποσοστό 50,52% (πέρσι 54,23%)!!!! Συνολικά στην Κεφαλονιά μπήκαν 486 σπουδαστές από 1407. Ποσοστό 34,54% (πέρσι 36,38%)!!!!
Δηλαδή, «κάθε πέρσι και καλλίτερα»….