01 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ …(ΟΧΙ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟΥ ΤΕΙ)







* του Μάκη Φόρτε

Για τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο
Δεν περιποιεί τιμή για τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Νομού κ. Αλέξανδρο Παρίση ο ισχυρισμός ότι «το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είναι ΑΚΜΑΙΟ, είναι ΖΩΝΤΑΝΟ» και την ίδια ώρα τα μεν αποτελέσματα εισαγωγής να τον διαψεύδουν με δραματικό τρόπο, ενώ η Βουλή, της οποίας είναι μέλος, ψηφίζει νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει το κλείσιμο των τμημάτων ΤΕΙ «στα οποία ο αριθμός των κατ’ έτος εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα για πέντε (5) συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη».
Και περί των προθέσεων ουδείς λόγος. Την ίδια στιγμή, πλάι στα 40 Τμήματα ΤΕΙ (σύμφωνα μα δημοσιεύματα των Αθηναϊκών εφημερίδων) που κλείνουν, ισάριθμα σχεδόν κολέγια (39 έχουν λάβει ως τώρα άδεια ίδρυσης) αναμένεται να λειτουργήσουν από φέτος ήδη…..
Για τον (διορισμένο) Πρόεδρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Δεν είναι τιμητικό για έναν Πανεπιστημιακό όπως ο (διορισμένος έστω) Πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ. Γ. Καλκάνης να ισχυρίζεται πως ο, για 12 συνεχή χρόνια, Δήμαρχος της πρωτεύουσας του Νομού «δεν ξέρει αριθμητική, δεν ξέρει να διαβάζει» και την ίδια ώρα να δίνει (συνειδητά προφανώς, γιατί αλλοίμονο αν ο Πρόεδρος δεν γνωρίζει την αλήθεια) ψευδή στοιχεία στην δημοσιότητα (όπως ότι «πέρσι στο Βιολογικής Γεωργίας είχαν μπει 2 φοιτητές και φέτος 39, άρα η αύξηση είναι σημαντική», ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 27-8-2009).
Ο κ. Πρόεδρος οφείλει αντί να ωραιοποιεί τα πράγματα, να ενημερώσει αν υπάρχουν τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ποια, που κινδυνεύουν πλέον (μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου) με οριστικό λουκέτο.
Για μερίδα των τοπικών ΜΜΕ
Δεν αποτελεί – τέλος – τιμή για τα τοπικά ΜΜΕ (μερίδας βεβαίως) όταν δημοσιεύονται δίχως διασταύρωση χαλκευμένες ειδήσεις, όπως αυτή στο Kefaloniapress στις 27 Αυγούστου με τίτλο «Θα έρθουν 779 νέοι φοιτητές στα ΤΕΙ Αργοστόλι και Ληξούρι»: «Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που μας έστειλε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σάκης Βούτος για τον αριθμό των νέων επιτυχόντων που θα φοιτήσουν εφέτος στα ΤΕΙ του Νομού μας (Αργοστόλι και Ληξούρι). 779 παιδιά θα έρθουν σε λίγες μέρες στο νησί μας, προκειμένου να αρχίσουν τις σπουδές τους. Αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι όλα τα τμήματα θα λειτουργήσουν κανονικά, κανένα δεν πρόκειται να κλείσει και η τοπική αγορά θα "τονωθεί" με άλλους 779 νέους καταναλωτές !Ε, δεν είναι και λίγο αυτό» !!!
Δεν ήταν δύσκολο να διασταυρωθεί ότι ο αριθμός των νέων φοιτητών που αναφέρεται (787 πάντως και όχι 779) αφορά και τα τρία νησιά και όχι μόνο την Κεφαλονιά που ο αριθμός είναι μόνο 486…. Και βέβαια θα μπορούσε να ελεγχθεί ότι αυτός αριθμός δεν είναι για πανηγυρισμούς, όταν με το νέο νόμο της Ν.Δ. οδηγούνται σε κλείσιμο τα 6 από τα 8 τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων !!!
«Τούτες τις στιγμές καθένας δίνει ό,τι έχει»
Και αν κάποιοι επιλέγουν να θέσουν σε αμφισβήτηση την τιμή τους, προκειμένου να υπερασπιστούν τη χαμένη τιμή της Κυβέρνησης, είναι δική τους υπόθεση. Αυτό όμως που δεν είναι καθόλου δική τους υπόθεση είναι το κύρος της χώρας και η αξιοπιστία των θεσμών.
Γιαυτό, αγαπητέ Αλέξανδρε συμφωνώ απόλυτα μαζί σου :
«Τούτες τις στιγμές καθένας δίνει ό,τι έχει»!!!
Κάποιοι δίνουν την αλήθεια και κάποιοι άλλοι όπως ο Βουλευτής του Νομού με τον διορισμένο Πρόεδρο του ΤΕΙ, αντιπαραθέτουν αλαζονεία, αμετροέπεια και συκοφαντίες.
Πράγματι, «τούτες τις στιγμές καθένας δίνει ό,τι έχει»!!!
Κάποιοι δίνουν την υπεύθυνη στάση τους και κάποιοι άλλοι όπως η χρεοκοπημένη Κυβέρνηση της Ν.Δ. την διάλυση της χώρας σε όλα τα επίπεδα και προσωπικά ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Νομού την πρωτοφανή απαξίωση του ρόλου του Βουλευτή Κεφαλονιάς – Ιθάκης!!!
Η εγκληματική ολιγωρία της Κυβέρνησης στις πρόσφατες πυρκαγιές της Αττικής και η αδιαφορία του Βουλευτή μπροστά στη διάλυση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αποτελούν την (τραγική δυστυχώς) επιβεβαίωση από δύο γεγονότα «τούτων των στιγμών».
Τα ντοκουμέντα
Και επειδή δεν έχει νόημα να υπάρχει αντιδικία με τον Βουλευτή και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ για τα αυτονόητα, παραθέτω τρία ντοκουμέντα που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για, το ποιος «δεν ξέρει αριθμητική», το ποιος «δεν ξέρει να διαβάζει», το ποιοι είναι «μεμψίμοιροι», το ποιοι «επέλεξαν τη μικροπολιτική και την κινδυνολογία, πλάθοντας παραμύθια παρακμής».
Το πρώτο, είναι η παράγραφος 2 του άρθρου 17 του προαναφερθέντος Κυβερνητικού νομοσχεδίου που αυτές τις ημέρες ψηφίζεται στο σύνολο του στη Βουλή με τίτλο «ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».
Το δεύτερο, είναι πίνακας με αναλυτικά στοιχεία για τους εισακτέους – εισαχθέντες σε όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από το 2005 έως το 2009, υπενθυμίζοντας ότι η αποψίλωση του ΤΕΙ άρχισε με την περιβόητη βάση του δέκα που καθιερώθηκε από την Κυβέρνηση το 2006 και σήμερα κάποια εξ αυτών κινδυνεύουν με λουκέτο.
Το τρίτο, είναι πίνακας με αναλυτικά τα αποτελέσματα ανά κατηγορία εισαγομένων σπουδαστών για το 2009, τα οποία αμφισβητήθηκαν από τον Βουλευτή και τον Πρόεδρο.
Επίλογος
Την ίδια ώρα που «η βάση του 10» καθιστά θνησιγενή τα περιφερειακά ΤΕΙ (μαζί και το δικό μας) δημιουργώντας τεράστια αδιέξοδα στις τοπικές οικονομίες της Ελληνικής επαρχίας, η Κυβέρνηση ολοκληρώνει «το μεταρρυθμιστικό έργο της» με τη νομοθέτηση του κλεισίματος τους !!!
Γι’ αυτό και ένα είναι το ερώτημα:
Θα επιτραπεί στη Νέα Δημοκρατία, όπως πριν 30 χρόνια με την ΒΕΣ στο Ληξούρι, να βάλει λουκέτο στο ΤΕΙ Ιονίων έχοντας τον (μοναδικό) Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Νομού θεατή των εξελίξεων;
* τέως Δήμαρχος Αργοστολίου