03 Αυγούστου 2009

Αυτό είναι το σκάφος του Ρώσου μεγιστάνα Αντρέι Μελνιτσένκο




Από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα




Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν οι Κεφαλονίτες και οι τουρίστες μόλις αντίκρισαν το super yacht «Α»ήταν: τι ακριβώς είναι αυτό; Και έτρεξαν με τις φωτογραφικές τους μηχανές να το απαθανατίσουν. Μόλις συνειδητοποίησαν ότι είναι σκάφος, χωρίς όμως να προσδιορίσουν αν είναι στρατιωτικό ή ερευνητικό αναρωτήθηκαν: που πλέει; Επί ή υπό την επιφάνεια της θάλασσας, σε τι βάθος φτάνει; Το «πιάνουν» τα ραντάρ;
Οι απορίες όλων λύθηκαν όταν στην προβλήτα, όπου βρίσκονται τα ιστιοπλοικά και τα μικρά σκάφη έδεσε το «τέντερ» του «Α» με μέλη του πληρώματος και εξήγησαν ότι το θηριώδες σκάφος ανήκει στο Ρώσο μεγιστάνα Αντρέι Μελιντσένκο κολλητού φίλου του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος θα απολάμβανε τις διακοπές του στις θάλασσες και στα νησιά του Ιονίου.
Θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί στιλιστικά με το «αλλόκοτο» Mega yacht της πριγκίπισσας Μόζα, σύζυγος του Εμίρη του Κατάρ, αλλά και με το περίφημο «Guilty» του Έλληνα επιχειρηματία και συλλέκτη κ. Δάκη Ιωάννου, τα οποία όταν εμφανίστηκαν τράβηξαν αμέσως την προσοχή αρκετού κόσμου.
Το σκάφος της πρίγκίπισσας θυμίζει το άνοιγμα των σαγονιών καρχαρία σε συνδυασμό με το οβάλ σχήμα ενός πασχαλινού αυγού, ενώ το σκάφος του κ. Δάκη είναι απλά ένα «αλλόκοτο» πλεούμενο, που άφησε άφωνους όλους όσους το είδαν για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά. Η απαρχή του πιο εντυπωσιακού γιοτ που έχει παραχθεί ποτέ, έγινε το Νοέμβρη του 2004, όταν ο Ρώσος μεγιστάνας Αντρέι Μελνιτσένκο - συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη- και το γερμανικό ναυπηγείο Blohm & Voss (το οποίο είχε κατασκευάσει και το Βίσμαρκ, το καμάρι του στόλου των Γερμανών Ναζί στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο) υπέγραψαν το συμφωνητικό για την κατασκευή ενός 99μετρου μέγα γιότ με το κωδικό όνομα Sigma. Τον σχεδιασμό του Sigma Project ανέλαβε ο γάλλος σχεδιαστής Φίλιπ Στάρκ.
Για τους μη γνωρίζοντες, ο Φίλιπ Σταρκ θεωρείται από τους πλέον καταξιωμένους σχεδιαστές, έχοντας σχεδιάσει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων εσωτερικής διακόσμησης αλλά και προϊόντων μαζικής παραγωγής. Εκτός αυτών, έχει σχεδιάσει ουρανοξύστες σε μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι ενώ έχει ασχοληθεί επισταμένα και με τον τομέα των σκαφών αναψυχής.
Το πρώτο πράγμα που σχεδίασε στο λευκό του χαρτί, ήταν ο σχεδιασμός μίας γάστρας η οποία θα αποτελούσε την άτρακτο του σκάφους. Η γάστρα αυτή όμως είχε μια ιδιαιτερότητα: ήταν σχεδιασμένη ανάποδα. Ο Φίλιπ Στάρκ έφερε κυριολεκτικά τα πάνω κάτω. Ήταν δε, πανομοιότυπη με την άτρακτο ενός υποβρυχίου. Όσο για την υπερκατασκευή, αυτή τοποθετήθηκε ακριβώς στο κέντρο, θυμίζοντας πολύ το πολεμικό σκάφος των Η.Π.Α. Zumwalt. Τελικά το σκάφος, "βγήκε" λίγο μεγαλύτερο, φθάνοντας τα 120 μέτρα μήκος και 18.87 μέτρα πλάτος, δημιουργώντας μία επιφάνεια καταστρώματος περίπου 2000 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία αυξάνονται κατά πολύ εάν συνυπολογισθούν και τα υπόλοιπα τέσσερα καταστρώματα.
Το σούπερ yacht του Αντρέι Μελνιτσένκο έχει χαρακτηριστεί από δημοσιογράφο των «Times» ως το ασχημότερο σκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ, χωρίς όμως αυτός ο χαρακτηρισμός να αγγίξει το Ρώσο επιχειρηματία ο οποίος δηλώνει υπερήφανος για το σκαρί του. Κάποιοι πιο τολμηροί γνώστες του αντικειμένου δεv φοβούνται να το συγκρίνουν με το «Pelorus» αλλά και με το «Eclipse», που ανήκουν στον Ρώσο μεγιστάνα κ. Ρομάν Αμπράμοβιτς, κολλητό φίλο του Μελιντσένκο. Το «Α» πήρε το όνομά του από την Αλεξάνδρα τη σύζυγο του Αντρέι, έχει μήκος 120 μέτρα και κόστισε 400 εκατομμύρια δολάρια το 2008 όπου ναυπηγήθηκε. Ζυγίζει 5900 τόνους και μπορεί να φτάσει τους 23 κόμβους.
Διαθέτει 6 καμπίνες για τους φιλοξενούμενους όπου η κάθε μια είναι εξοπλισμένη με Jacuzzi από inox. Επίσης, και οι έξι καμπίνες έχουν μετακινούμενους τοίχους και μπορούν έτσι να μετατραπούν σε 4 μεγάλες σουίτες. Επίσης, υπάρχουν και καμπίνες για το 42μελές πλήρωμα. Όλες οι καμπίνες έχουν παράθυρο με θέα το απέραντο γαλάζιο και τα κρύσταλλα των παραθύρων είναι όλα αλεξίσφαιρα.
Η κύρια κρεβατοκάμαρα βρίσκεται στην κορυφή του «πύργου» και σύμφωνα με πληροφορίες διαθέτει ακόμη και περιστρεφόμενο κρεβάτι που δίνει πανοραμική θέα.
Ένα ακόμη στοιχείο της χλιδής και του σύγχρονου εξοπλισμού αποτελεί το γεγονός ότι οι εσωτερικές πόρτες από δωμάτιο σε δωμάτιο ανοίγουν μόνο με αισθητήρες δαχτυλικού αποτυπώματος. Το «Α» διαθέτει δυο πισίνες ενώ ένα γυάλινο ταβάνι που βρίσκεται στο εσωτερικό βλέπει στον πάτο της μιας πισίνας.
Ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα πλοήγησης, βυθόμετρο, GPS, πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα με χάρτες και ραντάρ αποτελούν μέρη του υπερσύγχρονου εξοπλισμού σε αυτό το μοναδικό mega yacht
με την πολύ ιδιαίτερη αισθητική.
Το υπερσύγχρονο σκάφος είναι εξοπλισμένο με πάνω από 100 ηχεία μουσικής και περίπου 15 οθόνες Plasma, πολλές από τις οποίες μπορεί εύκολα ο επισκέπτης να τις περάσει για απλούς καθρέπτες. Επίσης, ένα σύστημα home cinema βρίσκεται στο μεγάλο σαλόνι του σκάφους για τη διασκέδαση των καλεσμένων. Το δέρμα, το ξύλο το μάρμαρο και το inox έχουν χρησιμοποιηθεί στους εσωτερικούς χώρους, ενώ την διακόσμηση του σκάφους επιμελήθηκε ο ίδιος ο Αντρέι με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα. Μάλιστα ο Ρώσος επιχειρηματίας διέθεσε αρκετές χιλιάδες δολάρια προκείμενου να αγοράσει σε δημοπρασίες πίνακες του Μονέ και να τους βάλει στο σαλόνι αλλά και σε διαδρόμους του σκάφους του.
Όσον αφορά τον extra εξοπλισμό το «Α» διαθέτει γκαράζ για αυτοκίνητο, έχει ελικοδρόμιο, ένα χόβερκραφτ, αλλά και jet ski. Παράλληλα, διαθέτει όλο τον εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ τα οποία μπορούν να απολαμβάνουν οι καλεσμένοι.
Σχετικά με τα βοηθητικά σκάφη του "Α" δεν θα μπορούσαν να μην έχουν τον σχεδιασμό του Φίλιπ Στάρκ, συνδυαζόμενα αρμονικά με το υπόλοιπο σύνολο. Για την κατασκευή τους απευθύνθηκαν στο ναυπηγείο Vaundrey Miller στην Νέα Ζηλανδία, από το οποίο προέκυψαν δύο εντεκάμετρα, σε ανοικτή και κλειστή έκδοση σε στυλ λιμουζίνας, που επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 35 κόμβων.




Ποιός είναι ο Ρώσος μεγιστάνας;





Ο Αντρέι Μελιντσένκο έχει μια όμορφη γυναίκα με καλή πορεία στις διεθνείς πασαρέλες, περιουσία δισεκατομμυρίων, σπίτια σε Ρωσία και Γαλλία, είναι πρόεδρος του club της ποδοσφαιρικής Τσέλσι, που ανήκει στο φίλο του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και φυσικά έχει ένα από τα πιο σύγχρονα αλλά «αλλόκοτα» σκάφη στον κόσμο.
Ποιος όμως είναι ο Αντρέι Μελιντσένκο; Πολλοί θα πουν ότι μοιάζει στη
συμπεριφορά με τον Αμπράμοβιτς κάποιοι άλλοι θα υποστηρίξουν ότι το μόνο που τους ενώνει είναι η ομάδα, οι όμορφες γυναίκες και τα λεφτά. Ένα όμως είναι το σίγουρο. Ο 37χρονος επιχειρηματίας είναι νέος, δισεκατομμυριούχος και ένας από τους ισχυρότερους Ρώσους στον τομέα της ενέργειας. Για χάρη ή καλύτερα για τα εκατομμύριά του όταν παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα, τραγούδησε η Γουίτνει Χιούστον ο Χούλιο και Ενρίκε Ιγκλέσιας αλλά και η Χριστίνα Αγκιλέρα. Ενώ το 2007 πλήρωσε στην Jennifer Lopez 1.3 εκατ. δολάρια για να του τραγουδήσει σε πριβέ συναυλία 40 λεπτών, για χάρη των γενεθλίων της γυναίκας του. Αυτός είναι ο Αντρέι Μελνιτσένκο ένας άνθρωπος έξω καρδιά όπως έχουν πει όσοι τον γνωρίζουν, που δε φοβάται να πληρώσει όσο κι όσο προκειμένου να ευχαριστήσει τη σύζυγό του Αλεξάνδρα, αλλά και τους λίγους φίλους του.
Γιος φυσικού γεννήθηκε στη Ρωσία στις 8 Μαρτίου 1972. Μεγαλώνοντας ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και σπούδασε φυσική στο κρατικό
Πανεπιστήμιο της Ρωσίας, ενώ αποφοίτησε από την Ακαδημία Οικονομικών του
Πλεκάνωφ με ειδίκευση στα οικονομικά και στις πιστώσεις. Ευτυχώς γι’αυτόν, δεν
συνέχισε την οικογενειακή παράδοση και να γίνει και αυτός καθηγητής της φυσικής,
ούτε καθηγητής οικονομικών. Μαζί με κάποιους συμμαθητές του προχώρησαν και
εξασκήθηκαν πάνω σε πληροφοριακά συστήματα που αφορούσαν κυρίως
χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα ώστε το 1993 να ιδρύσει την πρώτη ιδιωτική Τράπεζα
στη Ρωσία, την MDM Bank. Λίγο αργότερα θα γνωρίσει και θα συνεργαστεί με τον τωρινό φίλο του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Η Τράπεζα του Μελιντσένκο θα διαχειριζόταν τα κεφάλαια του Αμπράμοβιτς.
Το 1998 ο Αντρέι μπαίνει δυναμικά στο χώρο της ενέργειας. Συνεργάζεται με τον
Σεργκέι Ποπόφ ο οποίος ήταν έμπορος μετάλλων. Μέσα σε δυο χρόνια ξεκινούν τη δική τους αυτοκρατορία. Μαζί με τον Σερκέι δημιούργησαν (εκτός της Eurochem), την Siberian Coal and Energy Company (SUEK, Σιβηριανή εταιρεία άνθρακα και ενέργειας) και την TMK, την μεγαλύτερη Ρώσικη εταιρεία κατασκευής και εξαγωγών ατσάλινων σωλήνων, η οποία σήμερα είναι πλέον ο αποκλειστικός προμηθευτής του Ρωσικού κράτους για σωλήνες αγωγών αερίου και πετρελαίου.
Δεν είναι όμως οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες που τον έκαναν γνωστό στον κόσμο όλο όσο ο κοσμικός του γάμος με το μοντέλο Αλεξάνδρα Νίκολικ το 2005. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 2003 όταν η Αλεξάνδρα ήταν αναγνωρισμένο μοντέλο σε μια εκδήλωση όπου είχαν παραβρεθεί αρκετοί Ρώσοι νεόπλουτοι.
Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και μέσα σε δυο χρόνια αποφάσισαν να παντρευτούν.
Ο γάμος τους έγινε στη Γαλλική Ριβιέρα το Σεπτέμβριο του 2005 με εκατοντάδες καλεσμένους. Το hit εκείνης της βραδιάς όμως ήταν τα περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε ο Ρώσος μεγιστάνας για να τραγουδήσουν στη γαμήλια δεξίωση η Γουίτνει Χιούστον ο Χούλιο και Ενρίκε Ιγκλέσιας αλλά και η Χριστίνα Αγκιλέρα.
Μετά από ένα χρόνο περίπου όταν η Αλεξάνδρα γιόρταζε τα τριακοστά γενέθλιά της ο Αντρέι κάλεσε έναντι 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων την Τζένιφερ Λοπέζ για να τραγουδήσει στο πάρτι. Ενώ το Σεπτέμβριο του 2008 ο Αντρέι έκανε δώρο στην Αλεξάνδρα, για τα τρία χρόνια γάμου, το σούπερ γιωτ «Α» με το οποίο έκαναν κρουαζιέρα στη Μεσόγειο. Σε εκείνη τη γαμήλια επέτειο μεταξύ των καλεσμένων ήταν ο Λέβι Κράβιτζ αλλά και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ο οποίος είχε μακρά συζήτηση και με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Όσον αφορά την περιουσία του Αντρέι Μελνιτσένκο, αυτή υπολογίζεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια μετά και την οικονομική κρίση, ενώ στη λίστα του Forbes βρίσκεται στην 70 θέση.